Verdiepingsavonden met Rob Compaijen (filosoof/gemeentelid)

Programma:

Woensdag, 24 maart, 20.00 uur – 21.30 uur

Woensdag, 7 april, 20.00 uur – 21.30 uur

Deze verdiepingsavonden zijn alleen online te bezoeken via de volgende link:

Hoe werkt Teams ook alweer?

Zoals aangegeven zal voor de online verdiepigsavonden gebruik gemaakt worden van Microsoft Teams. Als je op de link klikt en je volgt de instructies kom je vanzelf in de meeting terecht. Voor gebruik op de telefoon moet je de Teams app installeren. Op je computer kun je Teams installeren, maar dat hoeft niet. Het werkt ook gewoon in je internetbrowser (klik dan op doorgaan in deze browser). Als je Teams voor het eerst gebruikt zal gevraagd worden om toestemming om je camera en microfoon te gebruiken. Het is belangrijk om die toestemming te geven anders kunnen we je niet horen of zien.

Je kunt Teams gebruiken op je telefoon, tablet, laptop of gewone computer. De eerste 3 hebben tegenwoordig standaard een microfoon en camera. Het handigst is om een headset of oortjes te gebruiken.

Tot besluit een korte weergave van wat op de 2 avonden besproken zal worden 

De zeven hoofdzonden 

Het idee van de zeven hoofdzonden – hoogmoed, afgunst, woede, luiheid, hebzucht, gulzigheid en lust – spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Theologen en filosofen hebben er veel over nagedacht, kunstenaars hebben ze steeds verbeeld en schrijvers hebben ze een belangrijke plek gegeven in hun verhalen. Maar wat zijn hoofdzonden eigenlijk? Waarom is er overeenstemming ontstaan over uitgerekend deze zeven zonden (en niet andere)? Wat is hoogmoed, afgunst, woede, luiheid, hebzucht, gulzigheid, lust precies? En in welk opzichten zijn ze precies (hoofd)zonden? 

Deze (en andere) vragen staan centraal in een nieuwe serie verdiepingsavonden, verzorgd door Rob Compaijen en georganiseerd door de VEG Elburg. De serie gaat in totaal acht avonden beslaan en wordt gespreid over de komende jaren. Dit voorjaar vinden er alvast twee avonden plaats. 

Op 24 maart beginnen we met een algemene inleiding op de thematiek. We zullen de geschiedenis van de zeven hoofdzonden met elkaar verkennen, in de theologie en de filosofie, maar ook in de beeldende kunsten. We beginnen bij de woestijnvaders en eindigen in Hollywood. 

Op 7 april staat afgunst centraal. We onderzoeken onder andere het verschil tussen jaloezie en afgunst, gaan na wat afgunst precies inhoudt, in welk opzicht ze een hoofdzonde is en hoe we onszelf er tegen kunnen wapenen. Ook op deze avond kijken we naar zowel de theologie en filosofie, als naar de beeldende kunsten. 

De avonden zijn voor iedereen gratis toegankelijk en vinden plaats via Teams (zie link hieronder). We starten om 20.00u en eindigen rond 21.15u. Vanzelfsprekend is er ruimte voor vragen en gesprek.

Link naar de Teams meeting